image
image
LIMITED 
 EDITION

För att fi ra Kinvaras 10-årsjubileum har Saucony designat den 10:e upplagan precis som det första upplagan som tog världen med storm 2009, fast såklart uppdaterad med dagens innovativa teknologier såsom EVERUN och FORMFIT. Självklart behåller den sin låga vikt på 213 gram.

KINVARA 10

För 10 år sen släppte Saucony modellen Kinvara som revolutionerade skobranschen och idag en av de mest populära skor inom natural running, dvs skor för löpning med lågt häl-tå-dropp och låg vikt. Kinvara, som fått sitt namn efter en liten ort på Irlands västkust känd för sina fantastiska löpmiljöer, blev snabbt favoriten bland löpare som sökte en lättviktssko med responsiv stötdämpning och främjar ett löpsteg längre fram på fotbladet. Den har blivit ett förstahandsval för både elitlöpare  liksom motionärer för all typ av tempo- och teknikträning, och de som söker en lätt frihetskänsla dagen man står på startlinjen i ett lopp.

En stor ledstjärna inom Sauconys innovation de senaste tio åren baseras på ett gediget forskningsarv om löpningens biomekanik. Tillsammans med Steadman-Hawkins institutet i USA har man forskat kring hur alla olika typer av löpares förutsättningar utfaller och förändras genom hela löpsteget, från fotnedsättning till frånskjut.

Innan barfotalöpningen kommit fram kontaktades man av olika företag som ville ta fram barfotaskor för att möta upp efterfrågan på vad som skulle komma att bli nästa stora trend. Detta avböjde Saucony och valde att fortsätta bedriva sin forskning på området, vilket snart skulle resultera i dagens rådande löpskotrend.

2009 introducerades Kinvara, en minimalistiskt kon-struerad sko som skiljde sig från övriga på markna-den. Istället för att ta bort sula och stötdämpning var nyckeln en justering av det så kallade häl-till-tå-droppet. Kinvara var den första stora modellen med 4 mm dropp. Traditionella skor hade ett dropp på 10-20 mm, något som 70-talets första löparskor ärvt från klackskor och vilket sedan levt kvar av gammal hävd.

Med Kinvara fick löparen möjlighet att landa på fotens främre del samtidigt som den hade en dämpande mellansula. Skon blev en enorm succé och tilltalade en bredd av löpare som söker en vardagsträningssko med låg vikt och anpassad för löpning i linje med kroppens biomekanik. Den biomekaniska terminologin finns idag över hela Sauconys sortiment och detta har lett till en överväldigande mängd produktutmärkelser.